top of page
IMG_20190818_173118.jpg

VANDRINGSLEDEN

Leden är 3 km lång och börjar i byn Mäland vid bergets fot. Den har 5 utsiktsplatser, och både leden och utsikterna är märkt med blå skyltar. Stigningen är bitvis brant, men ingen klättring krävs. Längs stigen finns bänkar och gott om fina hällar där du kan vila. Det finns också eldplatser och längst upp en liten stuga som är öppen för allmänheten. Du som använder stugan tar själv ansvar för att städa efter dig och lämna stugan i ett fint skick.

Vandringsleden: Aktiviteter

INFÖR DIN VANDRING

Dalsbergets led är liten och personlig. Den hålls öppen och utvecklas av byalag och eldsjälar. Berget är en viktig del av livet i byarna, och vi vill att du som besökare ska trivas och hänföras precis som vi själva gör. Vi önskar också att du respekterar naturen och platsen genom att inte skräpa ner, bryter kvistar eller gör annan åverkan i naturmiljöerna. Stort tack!

IMG_20190818_173104.jpg

SKYLTAR

Hur du hittar

Skyltarna som markerar stigen har samma blåa färg som Världsarvsleden, men det är en fristående led. Den blå färgen hjälper dig att hitta hela vägen upp och markerar både stigen och de fem utsiktsplatserna. 

Skyltarna är handgjorda i emalj och smide, och är ett samarbete mellan konstnärerna Mikael Arvidsson och Andreas Lundin. De bor båda i byarna längs berget. 

Skyltarna visar inte bara vägen. Några av dem berättar också om delar av bergets rika historia. 

Från Dalsberget.jpg

LÄNGS LEDEN

En lugn vandring

Längs med stigen upp till kalotten finns flera bänkar där du kan pusta ut en stund. Det finns även ett antal grillplatser. Tänk på att bara elda på dessa avsedda platser, och inte på hällar och mossor. Vi ber dig vara uppmärksam på om eldningsförbud råder.  Glöm inte heller att släcka elden!


Det finns inga soptunnor längs leden, vilket innebär att du själv ansvarar för att ta med dig skräp ner igen.

Uppe på berget finns en raststuga, som du är välkommen att använda. Tänk på att hantera inredning varsamt och att lämna stugan städad och i gott skick. Stugan lämpar sig inte för övernattning. Här finns även ett enklare utedass. 

Vi ber dig ta hänsyn till naturmiljöerna under din vandring upp. Bryt inte grenar eller kvistar, och låt mossor ligga. Njut av din vandring upp längs Dalsberget! 

DSC00814.JPG

RUNT BERGET

Bad, båt och eldstäder

Vid Hållsjön, som du passerar på väg till Dalsberget, finns en liten badplats som främst används av byborna. Du mer än välkommen att stanna till för ett dopp. Här finns en liten roddbåt som du kan hyra för en tur på sjön. Här finns också en eldstad där du kan grilla. För frågor om ved, kontakta Nordingrå Konstby. www.nordingrakonstby,se

Tänk på att släcka elden och plocka med dig skräp. 

Vandringsleden: Aktiviteter
bottom of page