top of page
DSC02601.JPG

BYARNAS BERG

Livet i den vidsträckta dalen präglas på många sätt av berget. I dalens byar - Mäland, Håll, Dal m.fl - finns sägner som berättats i generationer. Bergät bär minnen av allt liv som levts där, och som fortfarande levs.

Historia: Aktiviteter

LIVET PÅ BERGET

Dalsberget är en viktig del av livet för oss som bor vid dess fot. Här finns inga stora parkeringsplatser eller kiosker. En vandring upp till Dalsbergets kalott är en annan upplevelse. Väl uppe kan du vandra genom myrar, skogar och över hällar. Utsikten är hänförande. Från de olika utisktplatserna ser du hela Nordingrå ur olika perspektiv. Men här finns också vackra träd som formats av väder och vind, vart och ett ene egen karaktär. Och överallt finns byarnas historia: Den lilla gruvan med namnet "Dalsberget 1" från 1909, där man hittade koppar men där någon gruvdrift aldrig kom igång. En inskription på en av topparna av namnet "Elis Viklund" - Elis kom från Ullånger och var guldmedaljör i OS 1936. Elis hade sin barmarksträning på Dalsberget. 

Idag använder vi i byarna berget främst för rekreation och skogsbruk. Och konst - berget har allt mer blivit en plats för konsthändelser där konstnärer från hela regionen deltar. 

DSC02705.JPG

SOMMARVISTET

I äldre tider dominerade jordbruket i byarna längs med Dalsberget. Om somrarna hade man fäbodarna där uppe. Sommarvistet innebar en viss frihet för byns unga, som nog hade fina somrar på berget. Längs vandringen upp passerar du ett stenblock som i kallas "Filen". Det var den plats där filen lämnades, och sedan hämtades upp av de som var kvar i byarna.

IMG_20190818_170254.jpg

"I SKUGGAN AV DALSBERET BLIR MAN GALEN"

Det kan inte förnekas att det finns en mystik runt Dalsberget. Citatet ovan är något som sagts i bygden, och som man fortfarande kan höra upprepas.

IMG_20191014_094042.jpg
Historia: Engagera dig
bottom of page